fbpx
Sportinis masažas

Sportinis masažas

Kiekvienas profesionalus sportininkas pasirengimo varžyboms ar varžybų metu, po varžybų ar atostogų metu yra susidūręs su masažo procedūromis. Sportinis masažas – tai vienas esminių elementų visoje sportininko karjeroje. Masažas yra taikomas visuose etapuose; išskiriamos trys masažo rūšys:

Paruošiamasis (parengiamasis) masažas yra nukreiptas į kuo geresnį sportininko paruošimą varžyboms ar treniruočių užsiėmimams. Jis atliekamas prieš varžybas ar treniruotę. Pagrindinis tikslas – normalizuoti skirtingą sportininko organų ir sistemų būklę prieš būsimą fizinę ar psichoemocinę veiklą. Tokį masažą būtų galima skirti varžybų išvakarėse, kai sportininkas yra susijaudinęs, nes masažas sumažina jaudulį ir paruošia sportininko psichiką būsimoms varžyboms.

Treniruojančio sportinio masažo tikslas – parengti sportininką planuojamiems rezultatams kuo mažesnėmis laiko sąnaudomis ir psichinėmis fizinėmis pastangomis.

Atstatomojo sportinio masažo tikslas – kuo greičiau atstatyti skirtingas organizmo funkcijas ir sistemas, pakelti sportinį darbingumą po krūvių (fizinių, protinių) ar įvairaus laipsnio nuovargio.

Paruošiamasis masažas (parengiamasis) skirstomas į tipus, turinčius savo uždavinį ir metodiką.

  • Pramankštos masažas atliekamas prieš treniruotę ar varžybų metu (pertraukėlių prieš pakartotiną startą metu). Bet kokia pramankšta reikalauja tam tikrų pastangų, todėl daugelio autorių teigimu, parengiamasis masažas gali ją pakeisti, ypač šiltu oru. Atliekant masažą, daugiau kraujo priteka į odą, todėl raumenys geriau aprūpinami krauju.
  • Mobilizuojantis priešstartinis masažas – tai toks masažas, kuriuo stengiamasi mobilizuoti visus sportinius rezervus, įgytus treniruočių eigoje, t.y. fizinius, psichinius, taktinius ir kitus, tam, kad varžybose būtų pasiekti maksimalūs rezultatai. Šis masažas naudojamas, kai sportininkas gerai pasiruošęs startui, užtikrintas savimi ir reikia maksimaliai mobilizuoti jo funkcines galimybes.

Treniruojantis masažas taikomas visuose sportinio pasirengimo etapuose, ypač parengiamajame. Kad sportininkai pasiektų aukštą sportinį meistriškumą, jiems reikia atlaikyti didelį, o kartais net labai intensyvų treniruočių krūvį.

Be to, nemažai jėgų atima psichologinis ir fizinis sportininkų pasirengimas. Visa tai gali sukelti nuovargį, persitreniravimą, persitempimą ir traumas. Treniruojantis masažas padeda sportininkams išvengti šių reiškinių, pasiekti aukščiausių sportinių rezultatų mažesnėmis laiko sąnaudomis ir psichinėmis fizinėmis pastangomis. Metodiką lemia treniruotės uždaviniai, sporto rūšies ypatumai, fizinio krūvio pobūdis ir kiti veiksniai.

Treniruojantis masažas gali būti gerinantis treniruotumą, fizines savybes ir palaikantis sportinę formą.

Masažas, gerinantis treniruotumą, dažniausiai taikomas parengiamajame bei pereinamajame etapuose, kai sportininkas staigiai sumažina treniruočių skaičių arba visai jas nutraukia. Jei treniruotė ryte, masažas skiriamas antroje dienos pusėje ir atvirkščiai. Šiuo atveju jis tampa tarsi antra treniruote.

Tokį masažą galima skirti kiekvieną dieną (jeigu sportininkas treniruojasi kartą per dieną ar kas antrą dieną) arba du kartus per dieną, jeigu tądien sportininkas neturi treniruotės.

Masažas, palaikantis sportinę formą, atliekamas atskirų organų ir sistemų funkciniam bei treniruotumo lygiui išlaikyti, kai sportininkas dėl tam tikrų priežasčių nutraukia treniruotes (pvz., dėl traumos ar ilgų kelionių metu). Masažas padeda boksininkams išlaikyti sportinę formą po nokauto.

Šiuo atveju masažas atlieka treniruotės vaidmenį ir 1-2 savaites palaiko sportinę formą. Ši masažo rūšis reikalinga tuomet, kai sportininkams draudžiami dideli fiziniai krūviai.

Masažas, gerinantis fizines savybes, yra ypač efektyvus metodas, mokant atpalaiduoti raumenis (yra žinoma, kad per didelis raumenų įtempimas neigiamai veikia sportinius rezultatus).

Lankstumui didinti taikomi tempimo pratimai, tačiau geriausią efektą jie užtikrina tik tada, kai taikomi kartu su trynimo, maigymo, pakratymo ir glostymo veiksmais.

Viena iš pagrindinių problemų, iškylančių sportininkams pasiruošimo etapuose, yra darbingumo atstatymas ir pagerinimas. Kartu su fiziniu ir psichiniu pasiruošimu, kurie yra pgr. veiksniai, gerinantys sportinį darbingumą bei sportinius rezultatus, vis didesnę reikšmę užima ir papildomi veiksniai, įskaitant sportinį atstatomąjį masažą.

Tokio masažo tikslas – kuo greičiau atstatyti įvairias organizmo funkcijas ir pagerinti sportininko darbingumą. Sportinėje praktikoje šiam masažui skiriamas pagrindinis dėmesys, nes jį galima atlikti įvairiomis sąlygomis, esant bent kokiai sportininko funkcinei būklei, šio masažo procedūras paprasta dozuoti laiko ir atlikimo jėgos atžvilgiu, jos derinasi su kitomis atstatomosiomis priemonėmis. Be to, užtikrinamas geras efektas.

Atliekamas treniruočių metu, tarp treniruočių (jeigu treniruojamasi 2-4 kartus per dieną), po jų, ypač ilgai trunkančių varžybų metu, po pirmosios dienos pasirodymo, pasibaigus varžyboms.

Bendrasis tikslas yra atstatyti ir pagerinti bendrą sportininko organizmo darbingumą po nuovargio. Masažą tikslinga atlikti po vandens procedūrų: šilto dušo, vonios, pasyvaus gulėjimo ir lengvo pasiplaukiojimo baseine, po pirties. Toks masažas mažina psichinę įtampą, atpalaiduoja raumenis, atstato organizmo darbingumą.

Sporto šakų, kurioms būdingos daugiadienės varžybos, atstovams masažas yra būtina atstatymo priemonė. Yra žinoma, jog pasyvus poilsis nesuteikia pageidaujamo efekto per trumpas pertraukėles, kurios yra skiriamos sportininkams pasirodymų ar tarp pirmosios ir antrosios varžybų dienų. Besikaupiantis nuovargis neigiamai atsiliepia rezultatams ir bendrai organizmo būklei.

Povaržybinis etapas siūlo medicininių-biologinių, pedagoginių ir psichologinių metodų, atstatančių neuropsichinę ir fizinę sportininko būklę, kompleksą. Gerą atstatomąjį efektą laiduoja procedūrų suderinamumas: trumpi emociniai žaidimai (krepšinis, futbolas), plaukimas, šiltas dušas (pirtis) ir sausas masažas.

Visais atvejais masažas turi būti atliekamas šiltoje patalpoje, nes sportininkai, atliekantys sunkų ir ilgai trunkantį fizinį darbą, netenka didelio energijos kiekio ir jaučia šilumos stoką.

Kompleksinėje sportinio masažo praktikoje labai dažnai naudojami tepalai, lemiantys greitesnį atsistatymą po fizinių krūvių, pagerinantys darbingumą, gydantys sportines traumas. Visgi reikėtų atkreipti dėmesį, kad organizmas greitai prisitaiko prie tepalų, tad ilgainiui mažėja reakcija į juos.

Dėl to tepalus ir dozes rekomenduojama keisti. Šių priemonių poveikį audiniams lemia jų sudedamosios dalys. Vieni jų staigiai šildo audinius, kiti slopina uždegimus ir mažina paburkimą.

Preparatai skiriami nuskausminti, audinių dirginimui ir uždegimui sumažinti, rezorbcijai pagreitinti, kraujosruvoms ir patinimams mažinti, mikrocirkuliacijai gerinti ir audinių atsigavimui stimuliuoti.

Iš karto po traumos rekomenduojama naudoti ne tepalus, o gelius, nes pastarieji geriau rezorbuojasi ir turi šildantį poveikį. Be to, labai plačiai sportinėje praktikoje taikomi homeopatiniai tepalai.

Peržiūrėti kitas kategorijas:

Parašykite komentarą

Uždaryti